Return to Website
Forum Omladinske mreže BiH
Search For Similar Forums   ·   Return to Website

Prva
  Nazad
  Odgovor
  Forum
Naprijed  
Zadnja  
Search this Forum:  
Viewing Page 1 of 1 (Total Posts: 1)

Author Comment    
zeko

emir.delalic@gmail.com www.schdesign.tk

Oct 10, 07 - 1:22 PM
Popis stanovnistva i konstitutivnost

Nedavno je gradonacelnik Tuzle javno pokrenuo pitanje konstitutivnosti naroda (Bosanci i Hercegovci - oni koji se ne zele nacionalno opredjeljivati). Naime, ta ideja i prica postoji vec duzi niz godina i vrti se po odredjenim kuolarima.

Cinjenica je da postoji na hiljade ljudi koji se zele tako "gradjanski" izjasnjavati. Medju njima sam i ja. Takva vrsta izjasnjavanja stanovnistva danas ih dovodi u poziciju nepostojecih ljudi, odnosno onih koji koji se svrstvaju kao "ostali". Ta diskriminacija je na snazi od kada je Ustavni sud donio zakon o konstitutivnosti naroda u BiH cime je doveo u katastrofalan položaj pripadnike manjina i tih "ostalih".

Da bi se rijesilo to kljucno pitanje i otrglo iz lanaca nacionalizma u nasoj drzavi, potrebno je ponovo da se taj slucaj dovede na Ustavni sud, te da se i ti "ostali" proglase konstitutivnim narodom.

Doduse, cinjenica je da se mnogi vode kao nacionalna manjina i takva ista pozicija bi mozda cekala i Bosance i Hercegovce, tj. ostale.

No, kako za sve postoji lijek i kako nista nije vjecno ja sam malo razmisljao i dosao do zakljucka da se na vec sljedecem popisu stanovnistva (2011 godine) mogu uciniti znacajne izmjene stanja u BiH.

Naime, kada bi se stanovnistvo u BiH pocelo gradjanski osvjescivati te izjavljivati za sebe da su Bosanci i Hercegovci, po mojim slobodnim procjenama, bilo bi ih barem 500.000, minimalno, sto bi ih automatski pretvorilo u jedan od vecinskih naroda (ne bi bili vise manjina, mada mi je taj izraz odvratan bas kao i ostali). Takva pozicija bi dovela do vrlo bitnih promjena na terenu zbog cega bi se morale pokrenuti neke stvari.

Mnogi ce reci da ce se vecinom Bosnjaci opredjeliti za tu opciju te dovesti iste u polozaj manjine. No i za to postoji odgovor: Opredjelite se ili za nacionalno ili za gradjansko drustvo.

Elem, interesuje me stav mladih o ovome i dali bi se tako opredjelili tokom popisa stanovnistva?!

Prva
  Nazad
  Odgovor
  Forum
Naprijed  
Zadnja  

Get your own FREE Forum today! 
Counters & Site Stats   Online Photo Albums   Free Blogs   Free Web Tools  powered by Powered by Bravenet bravenet.com